Instagram: Hoelaat kun je het beste posten?

maart 23, 2021
maart 23, 2021 Ricardo Köhler

Instagram: Hoelaat kun je het beste posten?

Instagram is wereldwijd één van de meest populaire platformen op social media. Naast het gebruiken van kwalitatieve content is ook het moment wanneer een bericht wordt gepost erg belangrijk voor succes. Wat is de beste tijd om een Instagram post te plaatsen?

Het algoritme van Instagram

Instagram heeft een algoritme gemaakt voor het prioriteren van berichten. Voorheen waren alle berichten chronologisch zichtbaar voor de gebruiker, de meest recent geplaatste berichten stonden dan bovenaan. Nu hangt de volgorde van de berichten af van de waarschijnlijkheid dat het bericht wordt geliket door de gebruiker. Dit maakt het moeilijker voor bedrijven om bovenaan in de feed te komen. Het Instagram algoritme doet het volgende:

 • Evalueert hoe “goed” de inhoud is gebaseerd op interactie;
 • Zet deze “goede” inhoud bovenaan bij gebruikers die waarschijnlijk een actie ondernemen bij het zien van de inhoud.

Dit is wat er gebeurt:

 • Wanneer je een bericht post op Instagram dan wordt deze maar aan een klein aantal van je volgers getoond, dit is geschat op ongeveer 10%.
 • Het algoritme controleert dan hoe snel deze volgers interactie hebben met het bericht. Het gaat dus niet alleen om hoe veel likes je krijgt maar ook hoe snel je deze krijgt.
 • Ook wordt het bericht vergeleken met eerdere berichten om te zien of deze beter presteert. Het wordt vergeleken op basis van de gemiddelde interactie ratio en snelheid.
 • Wanneer het bericht goed presteert, dan wordt het gekenmerkt als “goede inhoud” wat mensen willen zien. Daardoor zal het worden getoond aan een groter percentage van je volgers, zal het hoger komen in de tijdlijn van andere gebruikers en kan het eventueel zelfs op de ontdekkingspagina komen.

Deze punten maken het nog belangrijker om een bericht te plaatsen op het best mogelijke tijdstip. Wanneer er niet veel gebruikers online zijn dan is er minder interactie met het bericht en zal het langer duren voordat er voldoende interactie is. Dit is negatief omdat het bericht dan niet gekenmerkt zal worden als een bericht met “goede inhoud”.

Person adding new post on instagram

Publiek opbouwen en timing testen

Om een ​​groot aantal Instagram volgers op te bouwen, moet je boeiende content hebben waar je publiek geïnteresseerd in is. Maar als je jouw content niet op het juiste moment publiceert, zullen de meesten het nooit zien. Dus hoe kom je erachter wat de beste tijden en dagen zijn voor jouw publiek om te posten? De beste manier om een ​​ideale post tijd te vinden, is door de timing van jouw berichten te testen om te zien welke tijd de meeste betrokkenheid oplevert.

Beste tijd om te uploaden op Instagram

Dit zijn de beste tijden en dagen om te posten op Instagram over het algemeen:

 • Beste tijden: woensdag om 15:00 uur, donderdag om 05:00, 11:00, 15:00 en 04:00 uur en vrijdag om 05:00 uur
 • Beste dag: donderdag
 • Meest consistente betrokkenheid: 9:00 tot 18:00 uur van dinsdag tot vrijdag
 • Slechtste dagen: zondag en maandag

Posten om 05:00 uur van dinsdag tot vrijdag genereert een aantal van de hoogste engagementen, mensen controleren hun telefoons meestal direct wanneer ze wakker worden.

Posten van 11:00 tot 15:00 uur tijdens de weekdagen genereert ook veel betrokkenheid, mensen kijken vaak even op hun telefoon tijdens de lunch of wanneer hun mentale energie begint op te raken tegen het einde van de werkdag.

Als je in het weekend wilt posten, plaats dan op zaterdag rond 11:00 uur wanneer mensen vaak veel vrije tijd hebben.

Iphone laying on table with instagram dashboard

Beste tijd om te posten op Instagram
voor elke dag van de week

Gemiddeld zijn dit de beste tijdstippen voor een post te plaatsen op Instagram tijdens de week:

 • Maandag: 13:00 uur
 • Dinsdag: 05:00 uur
 • Woensdag: 15:00 uur
 • Donderdag: 16:00 uur
 • Vrijdag: 05:00 uur
 • Zaterdag: 11:00 uur
 • Zondag: 10:00 uur

Deze tijden zijn gemiddelde tijden en verschillen per doelgroep en soort bedrijf. De precieze tijden voor uw eigen pagina en doelgroep kunnen worden gevonden onder het Instagram account van uw bedrijf. Wanneer u een bedrijfsprofiel heeft, is het mogelijk om de statistieken van de pagina en berichten te zien. Hiervan kunt u aflezen wanneer uw volgers online zijn en het meest actief zijn op Instagram en welke soort berichten zij interessant vinden.

Op welke tijden post jij? laat het weten in de reactie’s!

via

 

 

, , , , , , , , , , , , , ,

Laat een reactie achter